Press Pixels
Background Slider

Interior Beauty

Interior Beauty

Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BCKwantlen Polytechnic University Gathering Place | Surrey, BC
Public Architecture and Communication


Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC  Kwantlen Polytechnic University Gathering Place Surrey, BC

This 13 sqm renovation within a 6750 sqm building provides social and resource space for First Nation and Aboriginal students at Kwantlen Polytechnic University’s Surrey campus. It is a place for those travelling on their post-secondary journey to touch down and meet with friends and learn about their culture. Changing and emerging technologies are embraced in this place through the provision of computers for checking e-mail and digital projection for group activities, while a simple kitchen provides a hot drink for those who want to warm themselves by the fire.

A conventional 25 ft x 30 ft classroom is transformed by a woven cedar ceiling-scape that envelopes and obscures existing scale references such as windows, corners or ceiling datums. A new skylight and exterior entry provide connections to the sky and forest nearby. References to woven cedar blankets and traditional summer fishing camps are evoked.

Small dimension lumber, milled with computer-numerically-controlled (CNC) machinery, was an essential building system for this complex form because it provided rapid prototype capabilities, had an acceptable tolerance to adopt to site conditions and provided a final finish that was culturally appropriate. In this project, an integrated design and construction team exchanged and discussed proposals digitally. Hypotheses were mocked up to test material tolerances, capabilities and finishes while final modifications confirmed construction sequences and methodologies.

The final iteration was shop-fabricated, assembled, checked, disassembled and brought to site. Oriented strand board templates, again CNC cut, were laid directly on the finished floor and included grid references for the location of suspension points and panels. Cable hangers with turn buckles allowed on-site coordination with mechanical and electrical services. The inner cedar lathe was hand-applied on-site to permit further coordination with local services and provide a contemporary reference to the manual craft of traditional woven textiles.

Wood materials used:

  • 12 mm birch plywood
  • 6 mm rubber plywood
  • 6 mm western red cedar
  • 12 mm oriented strand board

Project team:

Owner:

Kwantlen Polytechnic University
12666-72nd Avenue
Surrey, BC
V3W 2M8
604.599.2311

Architectural:

Public Architecture and Communication
215-309 West Cordova Street
Vancouver, BC
V6B 1E5
604.738.4323

Structural:

Bush Bohlman and Partners
1550-1500 West Georgia Street
Vancouver, BC
V6G 2Z6
604.688.9861

General Contractor:

Parkwood Construction Ltd.
4006 Graveley Street
Burnaby, BC
V5C 3T6
604.294.9388

Woodwork Subcontractor:

Pacific Woodworking Limited
4259 Phillips Avenue
Burnaby, BC
V5A 2X4
604.294.3444

Building Code Consultant:

Gage Babcock
228 – 1195 West Broadway
Vancouver, BC
V6H 3X5
604.732.3751

Photography:

Nic Lehoux
Vancouver, BC
604.805.1811

pdf-small Click Here for a printer friendly version of this page